Pro bono, of pro deo, is de term die wordt gebruikt om het werk te beschrijven dat op vrijwillige basis gedaan wordt voor het algemene welzijn. Voor vele jaren achtereen werd dit werk voornamelijk door de grotere bedrijven en instellingen uitgevoerd. Tegenwoordig zien we een veranderende trend ontstaan op het gebied van pro bono en bedrijven.

Wij zijn daar uiterst positief over, omdat wij een nederlandse stichting zijn ter promotie van pro bono werk voor bedrijven en professionals. Als professional of als bedrijf kun jij met pro bono werk het verschil maken voor een stichting, NGO of andere non-profit organisatie. Maar wat houdt deze trend precies in?

Welke skills heeft jouw bedrijf te bieden om een positieve impact te maken?

Het werk wat de grote bedrijven en instellingen hebben geleverd op gebied van pro bono heeft inmiddels bijgedragen tot het ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Meer en meer wordt er pro bono werk geleverd en gepromoot. Dit zie je terug in hoe bedrijven verschillende programma’s opzetten. Je stelt je eigen medewerkers in staat om zo een bijdrage te leveren aan een sociaal programma, wat weer veel voordelen heeft. 

“Voor niets gaat de zon op”

Maar een bekend spreekwoord is: ‘Voor niets gaat de zon op’. Iets wat bedrijven ervan kan weerhouden om dit soort services te ondersteunen zonder daar een financiële vergoeding voor te ontvangen. Dit zou voor veel kleinere bedrijven de reden kunnen zijn om zich hier niet mee in te laten. Voor hen rijst de vraag of hun bedrijf wel een “gratis” service kan verlenen. Er zitten zeker voordelen aan het aanbieden van pro bono werk  want elk bedrijf heeft skills te bieden die een postieve impact hebben op de samenleving.

Om de vraag te beantwoorden: ‘Zijn deze voordelen relevant voor mij?’ , geven we je in dit artikel 4 redenen waarom juist meer professionals pro bono werk willen leveren.

Hoe bedrijven pro bono werk kunnen leveren

Veel werk dat pro bono voor een stichting, NGO of non-profit organisatie gedaan wordt is gericht om de organisatie/stichting te helpen hun werkzaamheden voor de samenleving te verbeteren. Ze willen er niet zelf beter van worden maar juist een bijdrage leveren om iets goeds tot stand te brengen. Welke bijdrage valt onder het pro bono werk dat bedrijven kunnen leveren: 

  • Het doneren van een tijdelijk team, ‘oftewel pro bono werk laten verrichten’ voor een paar uur per maand. 
  • Je eigen medewerker een organisatie of stichting laten kiezen waar hij of zij zelf graag werk voor zou willen leveren ondanks dat er niets in rekening gebracht kan worden

De diensten die geleverd worden zijn inderdaad ‘gratis’ maar het heeft wel heel wat voordelen om op deze manier werk te verrichten. Als voorbeeld:

Een organisatie of stichting heeft bijvoorbeeld hulp nodig bij het opzetten van hun database. Kloppen ze aan bij Pro Bono Digital, dan kunnen ze rekenen op gratis advies en eventueel gratis diensten om hen te helpen bij het opzetten van die database. De professional die daarbij het beste kan helpen wordt gevraagd om een aantal uur te besteden aan het werk van deze organisatie. Omdat deze persoon hierin gespecialiseerd is zal het werk snel en goed gebeuren en de professional zal hierdoor het gevoel hebben dat hij iets heeft bijgedragen aan de 17 doelstellingen die de VN heeft vastgelegd voor een betere wereld. Of dat hij een stichting heeft geholpen welke een algemeen belang dient. Dit positieve gevoel zorgt ervoor dat iemand minder stress ervaart en minder snel in een depressie raakt. Een win-win situatie. 

Dit zijn enkele diensten die verleend kunnen worden:

  • een IT project
  • grafisch ontwerp voor nieuw logo
  • optimalisatie van hun website
  • online campagne managen

Het maakt niet uit wat je als bedrijf te bieden hebt, er is altijd wel een stichting of iemand die van jouw diensten gebruik wil maken. Denk erover na wat je als bedrijf aan wilt bieden en hoeveel tijd je bereid bent te investeren.

Pro bono en de voordelen

Het verrichten van pro bono werk levert meer op dan je denkt. Het kan namelijk op veel manieren deuren openen op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Waar moet je dan aan denken?

Het koppelen van je bedrijfsnaam aan de stichting brengt naamsbekendheid mee

Het voordeel voor jou om je bedrijfsnaam te koppelen aan een stichting die je ondersteunt, levert jouw naamsbekendheid op en dat pakt bijna altijd positief uit. Het straalt een sterke boodschap uit over de waarden van je bedrijf aan zowel het personeel, de stichting waar het zich voor inzet en aan de gemeenschap. Mensen willen zich graag inlaten met een bedrijf die zich inzet voor goede doelen. Meer klanten is het resultaat en je kunt je pro bono dienst daardoor meer uitbreiden.

Motiveer je eigen medewerkers door ze in te zetten bij het pro bono werk

Doordat je je inzet als bedrijf om pro bono werk te leveren, is dit meteen een goede gelegenheid om je eigen medewerkers erbij te betrekken. Naast het werk dat hij voor jou doet, kan hij tegelijkertijd iets doen waar zijn interesse ligt en pro bono werk verrichten op een manier waar hij graag zijn tijd en energie aan wil geven. Zo houdt je hem binnen je bedrijf gemotiveerd en is hij trots om voor een bedrijf te werken dat zich inzet voor de samenleving. Je helpt om de mentale gezondheid op peil te houden waardoor minder medewerkers last krijgen van depressies, ze doen immers iets wat ze leuk vinden!

“Vrijwilligerswerk is goed voor je mentale gezondheid! Het verlaagt het risico op een depressie en je zelfvertrouwen gaat omhoog.”

lawsociety.org

Het samenwerkingsverband is voor beide partijen gunstig voor de lange termijn

Voor beide partijen pakt het gunstig uit als je met elkaar samenwerkt voor het goede doel. Er is sprake van kennisoverdracht en de verbinding van het bedrijf met de samenleving. Uiteindelijk bouw je een samenwerking op die strategisch en duurzaam is en kun je andere kleinere bedrijven helpen om hetzelfde te doen.

“Het aanbieden van pro bono-diensten bevordert positieve relaties tussen bedrijven en de lokale gemeenschappen.”

Het vertrouwen dat je uitstraalt, geeft veel ondernemingen moed om zich ook op deze manier in te zetten. Maar bovenal, als bedrijf doe je iets goeds voor de samenleving, er is niets wat daar tegenop kan. 

We helpen je graag om een pro bono programma in je bedrijf op te starten, waardoor jij en je werknemers de voordelen van pro bono werk zelf kunnen ervaren.

Related Posts