Pro bono-werk is vooral bekend vanuit de advocatuur maar pro bono-werken is in andere sectoren in opmars door bijvoorbeeld gratis diensten te verlenen aan ontwikkelingshulp- of liefdadigheidsprojecten.

En deze opmars is niet zo gek want het pro bono concept is een win-win situatie voor alle partijen. Als professional doe je waardevolle ervaring op, voor bedrijven is het een mooie kans om je medewerkers nieuwe vaardigheden te laten ontwikkelen en in veel non-profit organisaties zijn digitale ontwikkelingen hard nodig om meer impact te maken. Daarnaast zorgt het voor veel partijen voor zingeving.

Pro Bono Digital verbindt maatschappelijke organisaties met de juiste digitale hulp om zo een grotere positieve impact te maken.

1. Meer zingeving

Er is een zorgelijke trend aan de gang van mensen die aangeven weinig voldoening meer in hun werk te kunnen vinden. In de VPRO aflevering van Tegenlicht genaamd ‘bullshitjobs’ werd hier al aandacht aan gegeven. Verschillende onderzoeken waaronder een steekproef van YouGov en de ander van het Nederlandse opleidingsinstituut Schouten en Nelissen, lieten schokkende resultaten zien. Uit die onderzoeken bleek respectievelijk dat 37% van de Britten en 40% van de Nederlanders hun baan bullshit vinden.

Door pro bono werk te doen kun je iets terug doen voor de maatschappij. Je kunt dan zelf kiezen aan welke organisatie of project je wil bijdragen. Voldoening vinden in je werk is namelijk voor iedereen anders. Hierdoor kun je zelf een balans vinden tussen je huidige werk en (financiële) stabiliteit en het aantal uur dat je daarnaast wil besteden aan werk voor een positieve impact in de maatschappij.

2. Geven maakt gelukkiger dan krijgen

Mensen met sociale banden zoals met familie, vrienden of een gemeenschap zijn gelukkiger, fysiek gezonder en leven langer dan mensen met minder sociale banden.

De tweede grote les is dat het niet zomaar gaat om hoeveel vrienden je hebt en of je in een vaste relatie zit, maar dat het draait om de kwaliteit van je nauwe relaties. 

De mannen en vrouwen met de meest gelukkige relaties meldden, na hun tachtigste, dat ze op de dagen waarop ze fysiek het meest leden, even gelukkig bleven. Maar de mensen in ongelukkige relaties meldden dat hun fysieke pijn, op dagen waarop die het ergst was, verhoogd werd door emotionele pijn.

In 2008 onderzochten wetenschappers van Harvard en de University of British Columbia (UBC) in hun artikel ‘Money spent on others can buy happiness” de relatie tussen geld en geluk. 

“Wetenschap wijst aan: geven maakt gelukkiger dan krijgen”

Tijdens dit onderzoek kregen een aantal proefpersonen de opdracht om iets voor zichzelf te kopen, voor iemand anders iets te kopen, of om hun geld te doneren. Hiervoor kregen ze een briefje van 5 dollar of van 20 dollar. Toen ze terugkwamen werden ze gevraagd welke optie ze hadden gekozen en hoe ze zich voelden. 

“Wie denkt dat geld niet gelukkig maakt,
heeft niet genoeg weggegeven”

En wat bleek? De mensen die iets voor zichzelf hadden gekocht, kwamen terug met hetzelfde niveau van geluk. Zij die iets voor iemand anders hadden gekocht of het geld hadden gedoneerd waren daarentegen een stuk blijer dan voordat ze de deur uitliepen. En het wordt nog beter. Het geluksgevoel nam toe ongeacht of ze nu iets voor 5 of 20 dollar hadden gekocht. Geven maakt dus gelukkiger ongeacht je budget.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen geld te geven maar veel instanties hebben vaak juist digitale capaciteiten nodig om hun organisaties te digitaliseren. Pro Bono Digital koppelt deze nood aan de juiste kandidaat. Hierdoor help je de wereld beter worden en wordt je zelf dus ook nog eens gelukkiger!

3. Breidt je netwerk uit

Elke professional heeft ergens in zijn carrière wel eens gemerkt hoe belangrijk een netwerk is. Je gaat bijvoorbeeld een kop koffie drinken met iemand uit je netwerk waar je meer over zou willen weten, omdat je opzoek bent naar een nieuwe baan, of omdat je graag wat meer inside knowledge wilt. Regelmatig contact onderhouden met je relaties en het zoeken naar mogelijkheden om hen verder te helpen versterkt de band. Daarmee creëer je een voedingsbodem voor informele samenwerking.

Wellicht kun je later weer aanspraak maken op je relaties, juist op het moment dat je hulp het hardste nodig hebt om je doelen te bereiken. Maar pro bono werk helpt niet alleen bij het uitbreiden van je netwerk, je kunt ook jezelf verbeteren op professioneel gebied.

4. Nieuwe prikkels zorgen voor professionele ontwikkeling

“There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work, and learning failure.”

– OLIVER SANDERO

Jezelf verbeteren in je vak is niet heel eenvoudig. Vaak wordt je in de meeste vakgebieden een trucje geleerd en door dat te herhalen kun je je werk doen. Er zijn daardoor maar weinig personen die voldoening uit hun werk halen en ook nog eens gemotiveerd zijn om zichzelf te verbeteren.

Professionele ontwikkeling gaat vaak makkelijker als je werk moet doen wat je leuk vindt. Als je pro bono werk doet, moet je vaak net buiten je comfort zone werken voor iets waar je echt om geeft. Hierdoor kun je een professionele ontwikkeling doormaken waar je zelf veel baat bij hebt. Niet alleen wordt je een blijer mens en maak je andere mensen blij, je verbeterd daarnaast ook je vaardigheden. Je bullshitjob wordt eindelijk iets waar je jezelf in kunt vinden doordat je iets terug kunt geven aan de maatschappij en de waardering krijgt die je verdiend.

Het doel

Je doelen halen gaat vaak niet over één nacht ijs. Er is wel wat werk en voorbereiding voor nodig en je zult tijd en energie moeten investeren om dit te kunnen bewerkstelligen. Wees niet bang voor negatieve reacties, laat je harde werk niet voor niets zijn. Bovenal, wees niet bang om fouten te maken. Maar geniet vooral van de goede impact die je kunt hebben op je medemens.